وقتی یک نوشابه می خورید چه اتفاقی می افتد ؟
10دقیقه بعد : 10قاشق چایخوری شکر وارد بدن تان می شود .می دانید چرابا
وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمی شوید ؟ چون اسید فسفریک ،
طعم آنرا کمی می گیرد و شیرینی اش را خنثی می کند .
20دقیقه بعد : قند خون تان بالا می رود و منجر به ترشح ناگهانی و یک جای
انسولین می شود. کبدتان شروع می کند به تبدیل قند به چربی تا قند خون،
بیشتر از این بالا نرود.
40دقیقه بعد : حالا دیگر جذب کافئین کامل شده ; مردمک های تان گشاد
می شود ، فشار خون تان بالا می رود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند
را به داخل جریان خون رها می کند . گیرنده های آدنوزین مغز حالا بلوک
می شوند تا از احساس خواب آلودگی جلوگیری کنند .
45دقیقه بعد : ترشح دو پامین افزایش پیدا می کند و مراکز خاصی در مغز ،
که حالت سرخوشی ایجاد می کنند ، تحریک می شوند . این همان مکانیسمی
است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی می شود .
بعد از 60 دقیقه : اسید فسفریک موجود در نوشابه ، داخل روده کوچک ،
به کلسیم ، منیزیم و روی می چسبند . متابولیسم بدن افزایش پیدا می کند .
میزان بالای قند خون و شیرین کننده های مصنوعی ، دفع هر چه بیشتر
کلسیم را از طریق ادرار باعث می شوند .
مدتی بعد : کافئین در نقش یک داروی مدر ( ادرار آور ) وارد عمل می شود .
حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود ، بیش از پیش از
طریق ادرار دفع می شود و همراه آن مقادیر زیادی آب ، سدیم و دیگر الکترولیت
ها نیز از دست می رود .
مدتی بعد تر : کم کم آن غوغایی که در بدن تان ایجاد شده بود فروکش می کند و
نوبت به افت قند می رسد . در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک پذیر
می شوید یا خیلی کرخت و بی حال . حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق
نوشابه وارد بدن خود کرده بودید ، دفع کرده اید ; آبی که می شد به جای اسید
و کافئین و شکر ، حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد . تا چند ساعت بعد اثر
کافئین هم از بین می رود و شما هوس یک نوشابه دیگر میکنید .
مأخذ : فصلنامه کـوه
نوشته آقای حمید دادرس